Termes per a pipafumadors novells

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

Avui recollim alguns termes freqüents als clubs de pipa fumadors.

T’inicies en el món de la pipa? Curiosament, molts dels termes més importants comencen per la lletra “C“!

Canya de la pipa

Part cilíndrica que forma un tot amb la cassoleta i es troba perforada per permetre el pas del fum que prové de la combustió que té lloc al fogonet.

Canyó

Orifici longitudinal practicat al filtre de la pipa o del cigar, perquè passi a la boca el fum obtingut en la combustió del cigar, o del tabac dipositat al fogonet de la pipa.

Carregar una pipa

És una de les operacions que s’han de fer amb més atenció, ja que en dependrà el bon tir de la pipa.

S’obre la bossa que conté la barreja triada per al dia i de mica en mica en petites porcions, s’introdueix el tabac a la pipa, procurant que les primeres quedin força soltes i poc pressionades; cada nou pessic que s’introdueix s’estreny una mica més i així successivament fins a omplir per complet la tabaquera o fogonet, i d’aquesta operació correctament executada no només es deriva en gran mesura el bon tir de la pipa, sinó la major facilitat per mantenir la pipa encesa.

Cassoleta de la pipa

Part fonamental de la pipa on s’ha perforat el fogonet en què es diposita el tabac per a la combustió; sol ser fabricada en diferents materials, tals com: bruc, escuma de mar i argila principalment.

Cigar club

Associació legalment constituïda i la finalitat principal de la qual és el foment de l’afició de fumar cigars, així com el desenvolupament dels actes lícits i activitats complementàries culturals i recreatives destinades a aquesta finalitat.

Conservació de la pipa

En el transcurs de la vida d’una pipa, és sotmesa a manipulacions molt diverses que poden afectar tant la trama vegetal de la fusta, si es tracta d’una pipa d’aquest material, com la seva estètica.

Un bon polit amb cera abrillantarà la fusta i deixarà la pipa com a nova.

La neteja constant a què cal sotmetre a les parets interiors del fogonet, provoquen en aquestes esgarrapades que si són profundes, poden perjudicar la pipa; també pot passar que les parets del fogonet vagin acumulant excés de carbonet barrejat amb els ressums de la fusta, que van limitant la capacitat per contenir tabacs; en tots dos casos, la restauració de la pipa s’aconsegueix amb el rascat d’un escorjador apropiat.

Amb el molt ús apareix als broquets d’ebonita taques blanquinoses, un petit repàs amb vidre molt fi i posterior poliment les fan desaparèixer; no obstant això, quan tot el que hem exposat anteriorment passa, és aconsellable posar al preciós útil que és la pipa en mans d’especialistes, que per poc preu les restauraran degudament, sotmetent a la pipa en cada procés als coneixements i experiències d’aquests artesans, que donaran com a resultat el millor dels tractes amb els millors resultats per a la seva pipa.

Culotter

Artesà encarregat d’encalzonar les pipes d’escuma de mar.


Benvolguts lectors i clients,

Coneixies aquests termes? Algun més que que haguem d’afegir al glossari?

Us recordem que estem a la vostra disposició per les vies habituals de contacte.

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat