Tabac i filatèlia, una qüestió de percepcions

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

El tabac és un producte de consum que des del seu descobriment a les Índies ha tingut un alt impacte a la nostra cultura. Podem trobar-lo present en la música, en l’art i en la literatura. I també en objectes del nostre ús quotidià. Bé, sobre això d’ús quotidià … a ningú se li escapa que cada vegada s’envien menys cartes. ¿Encara que i la il·lusió que fa rebre una postal? Un servidor que escriu no recorda l’última que va rebre …

Che Guevara fumando Che guevara fumant en una postal i en el mata-segells

Tornant al tema que ens importa avui, el consum de tabac sempre ha estat un acte perseguit en el passat i en el present.

En els seus inicis, quan encara s’estava introduint a Europa el consum, aquest va ser perseguit per la santa inquisició atribuint-ho a una manifestació del mateix Satanàs. I en algunes corts europees et podia arribar a costar perdre el cap, amputacions o fins i tot la mort. Si teniu curiositat, seguir l’enllaç anterior;)

Però tranquils, avui qui el persegueix és el Ministeri de Sanitat Pública. I els impostos el Ministeri d’Hisenda. Sigui com sigui el seu impacte en la nostra societat, per al bo i per al dolent, sempre ha estat destacable i prova d’això és que el sector de la filatèlia ha deixat constància.

Un punt de vista filatèlic sobre el sector del tabac

A partir de l’estudi del material filatèlic de diversos països es pot observar el canvi en la percepció cultural del tabac en la societat.

Ens remuntem a un pòster dels doctors Lasarte Calderay i Méndez Martínez que van presentar en motiu del Dia Mundial sense Tabac en un congrés celebrat a Madrid (2002). D’això ja fa 15 anys … llavors s’enviaven moltes més postals. Encara que siguem positius. ¡No és res comparat amb el pes de la història!

Pensem en l’Europa del segle XVII quan fins i tot es va arribar a usar-se la planta de tabac medicinalment. I quan el desenvolupament de la potent indústria tabaquera estava en ple apogeu. És lògic pensar que sota aquelles circumstàncies els segells i els mata-segells portessin missatges a favor de tabac que generaven riquesa i llocs de treball. Prova d’això són la presència de timbres amb retrats de personatges públics fumant. Mao Tse-Tung, Winston Churchill, el Ché Gevara, Andreas Pandreu, un indi fumant un cigar … de tots ells podem trobar una estampeta.

Sellos AntiTabaco Exemples de segells antitabac de diferents països 1950

No obstant això, amb el temps es va anar prenent consciència del perjudicial que pot arribar a ser el consum de nicotina. I sota el lema de “salut o tabac” es van llançar algunes campanyes antitabac per donar consciència.

Com podeu observar, l’aparició de cigars i cigars en els timbres i mata-segells a estat al llarg dels anys una qüestió de percepcions positives o negatives. Recordeu algun exemple de segell amb alguna al·lusió a la planta del tabac o semblant?

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat