La fàbrica de tabac de Tarragona: La Tabacalera

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

Fa més de 90 anys, al 1923 es posava en marxa la construcció de la que va ser la major tabaquera d’Espanya, La Tabacalera de Tarragona. Després d’anys de treballs intensius de mig miler de treballadors, un cost de 10,5 milions de pessetes i un canvi en la ubicació original degut  als descobriments de la Necròpolis Paleocristiana, es va donar per finalitzada la construcció de la fàbrica de tabac de Tarragona: la Tabacalera de Tarragona.

Finalment, l’any 1932 s’inicia la producció de tabac a La Tabacalera sota l’atenta supervisió del que va ser el primer director de la fàbrica, Josep Tulla Planella. Al principi la Tabacalera només comptava amb 32 operàries i 4 mecànics, que fabricaven una mitjana de 40 cigarrets per minut. Però en 2 anys a Tarragona ja es manipulaven 54 tones de tabac i la fàbrica havia augmentat el seu personal a 58 dones i 44 homes.

El 1937, La Tabacalera comença un procés d’ampliació amb l’adquisició de 22 màquines Rapid que els permetia treballar una major quantitat de tabac. Però l’amenaça de bombardeig franquista obliga a traslladar la maquinària entre Vic i Sabadell. Durant el bombardeig de 1939, La Tabacalera va patir l’impacte de més d’una trentena de bombes, que van afectar greument l’estructura del Pavelló de Direcció.

Al llarg dels anys La Fàbrica de Tabacs de Tarragona va començar a guanyar importància de manera progressiva fins a convertir-se en una de les majors fàbriques de tabac d’Espanya. Entre 1947 i 1954, la Tabacalera va reforçar la seva productivitat amb l’adquisició de maquinàries sobrants d’altres fàbriques, permeten doblar la producció i ampliar la seva plantilla a 800 treballadors. El 1964 es converteix en el primer centre productor de tabac de la Tabacalera S. A., sent la primera a fabricar l’emblemàtica marca Ducados. Amb una producció que superava 30 milions de paquets de tabac al mes, en 1974 La Fàbrica de Tabac de Tarragona rep el premi la Medalla d’Or, atorgat per l’ajuntament de Tarragona.

El 2003 de forma inesperada després de la fusió entre les empreses Tabacalera S.A. i Seia, s’informa del tancament de la planta de fabricació de tabac, que es fa efectiu 4 anys desprès ficant punt i final a la intensa activitat social i cultural que la Tabacalera de Tarragona generava al seu voltant.

Avui dia, l’ajuntament de Tarragona ha transformat el gran complex de l’Antiga Tabacalera en un espai públic que alberga diversos esdeveniments d’oci i cultura a més de recuperar algunes activitats de la vida social dels antics treballadors de la fàbrica, com concursos de fotografia , la sala de concerts i la Biblioteca Hemeroteca Municipal. A l’exterior els visitants podran passejar pel Smart Parc Tabacalera, una zona de jardins verticals i horitzontals, sent un referent mundial gràcies als seus 3200 m2 de biodiversitat urbana que es complementa amb un sistema intel·ligent de sostenibilitat.

 

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat