Fumar: un acte controvertit i perseguit per la Santa Inquisició

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

Les cròniques expliquen que Cristòfor Colom va enviar en la seva primera expedició a les Índies a 2 exploradors que van tornar esparverats narrant la història d’uns homes ximeneia. Un d’ells va ser Rodrigo de Jerez, la primera persona a fumar en territori europeu, i d’amagatotis. Però un bon dia la seva dona el va agafar i com a bona cristiana el va denunciar a la Santa Inquisició. Això d’exhalar fum pels orificis no podia ser altra cosa que una manifestació del mateix Satanàs. El pobre mariner va ser degudament torturat i va confessar el seu pecat. I per això va pagar amb 7 anys d’empresonament (encara que hi ha qui diu que va acabar en la foguera com un havà, disculpeu l’humor negre).

Fuente: publico.es Font: publico.es

Uns anys més tard, Francisco Hernández de Toledo va introduir la llavor a Espanya. Va ser qüestió de temps que el tabac es popularitzés per totes la corts del continent Europeu. I al segle XVII es va popularitzar a la Xina, el Japó i la costa occidental d’Àfrica.

No obstant, fumar o no fumar era un acte social controvertit. I des de sempre han existit fortes oposicions. Alguns pensaven que tenia propietats medicinals, altres que era pecat o simplement els desagradava. Anomenem dades curioses:

  • El primer fumador anglès, sir Walter Raleigh, va ser decapitat a la torre de Londres amb la seva pipa entre les dents.
  • Al Japó, l’emperador va arribar a dictar penes contra els fumadors (alguns van ser executats).
  • A Rússia es va arribar a castigar sota pena de tallar el nas. I si no s’abandonava l’hàbit et tallaven el cap.
  • A la Xina, fumar era cosa de traïdors. Doncs era una influència de l’exterior.
  • A Turquia va arribar a ser penat amb la decapitació, ja que es creia contrari a l’Alcorà.

Sigui com sigui, des dels seus inicis el tabac a estat subjecte a prohibicions per diferents motius. I de la mateixa manera, com és sabut per tots, en l’actualitat el tabac està fortament regulat.

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat