Els materials més utilitzats per a la fabricació de pipes

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

Una pipa és un instrument utilitzat per fumar fulles de tabac seques, que es col·loquen en una petita cassoleta per a la seva posterior combustió i consum. A través de la inspiració d’aire que es realitza a través del filtre, s’introdueix la quantitat d’oxigen necessari per mantenir viva la flama que consumeix el tabac utilitzat. Encara que té un origen molt antic, fins al moment no s’ha descobert el lloc de la seva invenció havent-hi vestigis per tot el món de l’ús de la pipa ja des de l’edat de pedra. Encara que el seu progrés a Europa va ser lent després del retorn de Cristòfol Colón del Nou Món amb llavors de tabac i pipes rústiques, avui dia l’ús de la pipa és molt popular entre artistes, polítics i grans figures de la història.

Avui dia, gràcies a diverses recerques i al treball incessant dels artesans, existeix una enorme varietat de formes i qualitats de pipa elaborades en sèrie amb l’ajuda d’una màquina o a mà per mestres artesans. Igual que els seus fumadors, no totes les pipes són iguals, la forma i el material amb el qual estan fabricades té una profunda influència en el desenvolupament de la fumada.

Triar el material adequat del qual esta feta la teva pipa no és una tasca fàcil, ja que cada fumador té un estil propi i una forma única d’utilitzar-la. Encara que la majoria de pipes que trobem al mercat, siguin fetes a mà o en sèrie estan fabricades de fusta de bruc, hi ha més de 6 tipus de materials emprats per fabricar una bona pipa.

 

Pipes d’escuma de mar

L’escuma de mar és un silicat hidratat de magnesi, un mineral que es troba principalment en petits dipòsits al voltant de la ciutat de Eskisehir a Turquia. Gràcies a la seva plasticitat que permet crear formes decoratives, és un dels materials més valorats per fabricar pipes. Anteriorment a la utilització del bruc, la majoria de les pipes es fabricaven amb escuma de mar i argila. A l’ésser de color blanc permet que la pipa vagi adquirint tonalitats úniques, segons l’ús i el tipus de tabac emprat, canviant el seu color cap a diversos tons daurats, marró i fins i tot negre. Les pipes fabricades amb escuma de mar són considerades com un llegat valuós entre primogènits homes d’un mateix llinatge, passant de generació en generació d’avi a pare, nét, etc.

pipa de espuma de mar

Pipes d’argila

Les pipes fabricades de porcellana, solen ser de baixa qualitat, poroses i fràgils i amb mala experiència de fumada. No obstant això, les pipes d’argila d’alta qualitat, fabricades a mà són molt valorades, ja que permet que el fumador gaudeix del sabor autèntic del tabac.

Pipes de ceràmica

Peces arqueològiques oposades en Mesoamèrica durant l’època prehispànica, demostren que les pipes de ceràmica van ser les primeres utilitzades per la humanitat.

Pipes de blat de moro

Si pensem en el mític dibuix animat Popeye, recordem al seu protagonista subjectant una gran pipa en la comissura de la seva boca. Aquesta pipa mundialment coneguda està fabricada d’una varietat de blat de moro conreat especialment per a aquesta fi. Encara que solen ser barates i de poca qualitat, les pipes de blat de moro tenen molts seguidors, entre els quals també formo part el general Douglas MacArthur.

Pipes de coronilla

Les arrels de l’arbre coronilla, de lent creixement i molt comú en les ribes dels rius del sud de Brasil, Uruguai i nord d’Argentina són perfectes per a la fabricació de pipes d’alta qualitat, ja que no es cremen, no es raja i no s’escalfen.

pipa de coronilla

Aquests són uns dels materials més utilitzats actualment en la fabricació de les pipes que trobem al mercat. A Estanc Núria disposem d’un ampli catàleg de pipes, accessoris i marques de tabac de pipa. Visita la nostra selecció i contacta amb nosaltres a través de les vies habituals, Estanc Núria (avinguda de Catalunya, 23, Tarragona), per telèfon cridant al 977 25 08 72 o per correu electrònic (enuria@enuria.cat) comptessis amb l’ajuda d’un professional que t’assessorés i guiés en tot el procés.

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat