El consum de nicotina i els seus efectes

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

És possible que en ocasions hàgim pensat que l’única planta que té nicotina és la del tabac. Sabies que els tomàquets, la coliflor, les patates, les albergínies, el té, i els pebrots també tenen aquest compost orgànic?

La Nicotiana tabacum i els aliments citats anteriorment són plantes herbàcies que poden tenir tubercles o no, i que són pertanyent a la família de les solanàcies. Es caracteritzen per ser capaços de generar uns compostos orgànics nitrogenats anomenats alcaloides. Entre els alcaloides més famosos podem trobar els tropans, la solanina, i la nicotina. Alguns d’ells poden ser fins i tot verinosos!

Per què no hi ha problema en consumir tomàquets o patates?

Quan es fuma tabac, la nicotina és absorbida pels pulmons i passa ràpidament a la circulació sanguínia. Quan s’inhala o es mastega, s’absorbeix a través de les membranes mucoses del nas o la boca. També pot ser absorbida a través de la pell.

El motiu el trobem en la concentració de nicotina present en cada tipus d’aliment i en l’absorció de l’addictiva substància segons el mètode de consum. En els aliments comuns la concentració és baixa i en cas de consumir-seu efecte queda molt reduït per la seva poca absorció en sang.

De totes maneres … per als curiosos tinguem en compte que en elevades dosis la nicotina pot fins i tot a arribar a causar la mort. 40 cigars en un dia o 15 xiclets de nicotina poden arribar a matar-te!

Efectes de la nicotina

Independentment de com es consumeixi la C10H14N2, un cop absorbida entra en el nostre sistema sanguini i viatja fins al cervell activant uns receptors que tenen per nom “colinèrgics“. Aquests receptors són unes proteïnes que es troben en les nostres transmissions neuromusculars i que incideixen sobre el nostre sistema nerviós central i perifèric. Es troben en els músculs, cor i altres òrgans vitals. Són activats per l’acetilcolina.

Atès que la nicotina té una estructura similar a l’acetilcolina, pot activar els receptors colinèrgics. No obstant això, a diferència de l’acetilcolina, la nicotina ingressa al cervell i interromp el seu funcionament normal … i un cop això succeeix, la persona necessita nicotina regularment per mantenir el funcionament normal del cervell. Causant l’addicció.

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat