Digues ¡no! al tabac il·legal

Written by Estanc Núria. Posted in Estanc

Si ets fumador potser et resultarà d’interès saber que 8 de cada 10 euros que consumeixes van directes a les arques de l’estat. Exacte, ho has llegit bé! El marge que ens queda per un paquet de 5 € és d’1 € amb el qual cobrir totes les despeses de personal, instal·lacions, llum, i un llarg etcètera …. fer números, quants paquets de tabac cal vendre al mes perquè no baixem la persiana si les despeses superen els 10000 euros mensuals?

Davant d’aquesta important càrrega fiscal no és d’estranyar que el negoci del tabac il·legal a Espanya estigui en auge. I això ens fa moltíssim mal al gremi d’estanquers. Perquè us feu una idea, el 2013 el tabac va ocupar de forma legal a Europa a 650.000 persones en contraposició amb les 150.000 que ho van fer de forma il·legal.

Aquesta dada la va publicar Transcrime el 2014 en un popular informe en el nostre sector que estudiava el contraban amb dades entre 2010 i 2013. Transcrime és un centre europeu d’investigació amb seu a Milà (Itàlia) que s’encarrega d’estudiar el crim transnacional.

Segons aquest informe es poden establir 3 tipus d’actors que fan possible el contraban de tabac.

Els actors a gran escala

Se centren en la distribució de tabac mitjançant grans enviaments que solen “desviar” dels canals legals de distribució. Utilitzen el transport marítim amb contenidors i camions per al seu transport i disposen d’una logística important. Incloent informació privilegiada sobre les duanes i els seus processos. No són necessàriament grans grups ja que el seu múscul financer els permet “externalitzar” temes logístics com l’emmagatzematge.

Els agents implicats són per norma general màfies italianes, xineses o de països de l’est.

Els actors a mitja escala

Treballen en distàncies curtes. Solen ser individus independents o petits grups molt organitzats que generalment treballen amb vehicles de motor que modifiquen per amagar paquets de tabac. Solen utilitzar camions i autobusos.

Els actors a petita escala

Els actors a petita escala són generalment individus sols que revenen el tabac en els seus “cercles de confiança”, amics i familiars, o que el fan servir per a consum propi.

És possible que alguna vegada t’hagin ofert tabac a peu de carrer? Quines garanties et dóna un tabac l’origen desconeixes? Abans de comprar-ne pensa-ho 2 cops. Recorda que nosaltres si paguem impostos i nòmines. A més, amb la teva compra de tabac il·legal estàs contribuint al fet que màfies i xarxes d’extorsió segueixin actuant il·lícitament i fent mal a moltes persones.

Si fumes, ¡compra a estancs o màquines expenedores autoritzades!

On estem

  • Avinguda Catalunya 23, baixos
    43002 Tarragona

Contacte

Horaris

Matí 09.00h-13:30h
Tarda 17.00h-20:00h
Dissabte 09:00h-14:00h
Diumenge tancat